PROF. HARI PROKTER U BEOGRADU

Tokom 16. i 17. novembra, Udruženje Konstruktivista Srbije je imalo privilegiju da ugosti jednog od najistaknutijih savremenih konstruktivista, prof. dr. Harija Proktera. Kako su kvalitativne mreže važna terapijska oruđa o kojima se uči tokom redovnog diplomskog kursa, prilika da se upozna tvorac velikog broja ovih popularnih tehnika je bez sumnje veoma značajno iskustvo. Profesor Prokter je bio otvoren za pitanja i sugestije i tokom radionica svoje predavanje je potkrepio obiljem praktičnih primera koji su bili veoma korisni i ilustrativni.

Prisutni su podelili svoje iskustvo sa korišćenjem kvalitativnih mreža, postavljali mnoga teorijska i praktična pitanja na koje je prof. Prokter rado odgovarao. Diskusije uživo su se ponovo pokazale kao plodno tlo za ukazivanje novih polja razvoja kvalitativnih metoda. Među mnogim osobinama kvalitativnih mreža u okviru teorije ličnih konstrukata je da nude neograničen broj rešenja za poboljšanje i time što zajedno predstavljaju uvek nedovršeno delo, inspirišu ideje što je naš gost stalno naglašavao tokom trajanja radionice. Prof. Prokter je prikazao kako jednostavnost korišćenja kvalitativnih mreža može da dovede do značajnih otkrića o klijentu, do formiranja novih hipoteza značajnih za terapijski proces i što je najvažnije, do boljeg razumevanja, otvaranja novih puteva i alternativnih perspektiva za samog klijenta.

Ovo je treći put da prof. Prokter gostuje u Beogradu. Oduševljeni prilikom da ga ugostimo, radujemo se sledećoj poseti, nadamo se, u skoroj budućnosti.