Miler Mer

(1937 – 2011)

Sa velikim žaljenjem smo primili vest da je 9. juna 2011. godine iznenada preminuo Miler Mer.

 

Miler Mer bio je jedan od vodećih stručnjaka u oblasti psihologije ličnih konstrukata. Njegov plodni rad i pedesetogodišnje iskustvo u psihologiji i posebn, a naročito posebna predanost u razvoju za psihologiju ličnih konstrukata značajno su doprineli razvoju teorije i prakse ovog pravca u Evropi. Bio je jedan od osnivača i prvi predsedavajući Britanske asocijacije za psihologiju i psihoterapiju. Tokom 1988. godine predsedavao je psihoterapijskim odsekom Britanskog društva psihologa. Autor je brojnih publikacija u oblasti teorije ličnih konstrukata, među kojima se izdvaja renomirana knjiga Između psihologije i psihoterapije: Poetika iskustva.

Veći deo svog rada Miler Mer je posvetio narativnom pristupu psihologiji ličnih konstrukata. Nakon kraćeg odsustva iz sveta akademske psihologije, na naše veliko zadovoljstvo Miler Mer je prihvatio naš poziv i održao plenarno izlaganje na X konferenciji evropske asocijacije za lične konstrukte, održanoj u Beogradu od 9. do 12. aprila 2010, na temu U potrazi za razumevanjem: biti psiholog u svetu koji se menja.

 

Smrt Milera Mera predstavlja veliki gubitak za psihologiju ličnih konstukata. Udruženje konstruktivista Srbije šalje iskreno saučešće njegovoj porodici, prijateljima i kolegama.