XIII Konferencija EPCA

Galzignano, Italija, 07.-10. jul 2016.

Redovna, trinaestsa po redu dvogodišnja konferencija EPCA koja je održana u mestašcetu Galzignano blizu Padove, bila je lep, živahan i veoma uspešan događaj na kome je i UKS imao zapaženo učešće.

U periodu od 7. do 10. Jula u Galcinjano termama, u blizini Padove, održana je 13. Konferencija Evropske asocijacije konstruktivista. Prisustvovalo je oko 200 konstruktivista iz zemalja širom sveta. Među delegatima su bila uobičajeno značajna imena konstruktivističke teorije među kojima su David Winter, Harry Procter i Peter Cummins, ali i puno novih imena među kojima su najbrojniji bili studenti italijanske škole konstruktivizma. Naše udruženje je bilo zapaženo predstavljeno grupom od 21 studenta i edukatora, kao i učešćem dva delegata, prof. Stojnova i dr. Miletića na plenarnom predavanju, odnosno prezentovanjem radova studenata.

Fokus ovogodišnje konferencije je bila primena Psihologije ličnih konstrukata u različitim kontekstima: u radu u kompanijama, u okviru obrazovnog sistema, u radu sa sportistima, u radu sa decom, u okviru kliničke prakse, ali i u novijim teorijskim eksploracijama subjektivnosti. Takođe, bilo je govora i o aktivnostima konstruktivista, te su predstavljene zimska škola konstruktivizma ”Alpine tales” i novoosnovana naučna laboratorija konstruktivizma. Alpine tales je projekat zimske škole poput ranije osnovane letnje škole Racconti Mediterranei koji se organizuje tokom februara na Alpima. Projekat naučne laboratorije će naredne godine ponuditi različite kurseve Psihologije ličnih konstrukata sa primenom u psihoterapiji i koučingu.

U okviru konferencije je bilo razmene znanja i iskustava, ali i druženja pored bazena, na večernjim zabavama i gala večeri kojom je zatvorena konferencija.

Naredna evropska konferencija će se najverovatnije održati u Švedskoj, a postoji i mogućnost da se 2020. godine održi u Srbiji.

Zanimljivosti: Prosečan dan na konferenciji
6 sati radionica i prezentacija
3 sata u bazenu
3 sata paste i vina
3 sata razgledanja
7 sati sna
2 sata nečeg drugog