UDRUŽENJE KONSTRUKTIVISTA SRBIJE POTPISALO PETICIJU ZA REVIDIRANJE DSM-V

Udruženje konstruktivista Srbije potpisalo je peticiju za unošenje izmena u petu reviziju Dijagnostičkog i statističkog priručnika za mentalne poremećaje (DSM-V), koji će se u praksi upotrebljavati od 2013. godine.

 

Peticiju je pokrenulo Udruženje psihologa Amerike (American Psychology Association), stavivši, između ostalog, primedbe na uvođenje mnoštva novih kategorija koje vode neopravdanoj patologizaciji osoba i bez dovoljno potkrepljenja potenciraju biološki aspektnastanka mentalnih poremećaja, smeštajući problem unutar osobe, dok zanemaruju psihološke i socijalne činioce, odnosno relacioni domen.

Podržavši ovu inicijativu, Udruženje konstruktivista Srbije se pridružilo brojnim profesionalcima i organizacijama u oblasti mentalnog zdravlja iz svih krajeva sveta koji su dosad potpisali peticiju.

Preporuka je da članovi UKS koji to žele potpišu peticiju i individualno, kako bi efekat bio što snažniji. Procedura je vrlo jednostavna i traje samo par minuta - dovoljno je da otvorite link na kome se nalaze svi relevantni detalji o peticiji i potpisivanju(http://www.ipetitions.com/petition/dsm5/) i odete na kraj članka gde se nalazi polje predviđeno za potpisivanje.